Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πέρασμα αστεροειδή 1998QE2 Αύριο


Για άλλη μιά φορά οι έλληνες μπλογκογράφοι κάνουν το θαύμα τους. Η αλλαγή μίας και μόνο λεξούλας αλλάζει το νόημα όλης της είδησης η οποία φυσιολογικά για εμάς τους φύτουλες έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά για το ευρύ κοινό μάλον όχι.



Διαβάζουμε λοιπόν τη μπόμπα: Ο αστεροειδής έχει ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που εστιάζουν στα ουράνια σώματα που δυνητικά μπορούν να είναι απειλητικά για τη Γη, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτών των "επισκεπτών".

Στη συνέχεια διαβάζουμε στο JPL (NASA) :  And while QE2 is not of much interest to those astronomers and scientists on the lookout for hazardous asteroids, it is of interest to those who dabble in radar astronomy and have a 230-foot (70-meter) -- or larger -- radar telescope at their disposal.  

Με απλά λόγια πρόκειται για ευθεία παραπλάνηση του κοινού για ακόμα μια φορά στηριζόμενη σε τι? Σκεφτείτε λοιπόν το δημοσιογραφο που διαβάζει την είδηση στο ίντερνετ. Αυτό που πρέπει να περνάει από τη σκέψη του είναι πως να κάνει την είδηση ενδιαφέρον και όχι πως να αποτυπώσει την αλήθεια επειδή αυτή κατά τη γνώμη του δεν έχει το ενδιαφέρον. Άρα λέει από μέσα του πως μάλον η ΝΑΣΑ μας κοροϊδευει και το λέει για να μας καθησυχάσει. 

Το πρόβλημα είναι πως ο συγκεκριμένος ατεροειδής θα περάσει "κοντά" σε απόσταση 15(!) φορές όσο η γή από το φεγγάρι δηλαδή κάτι λιγότερο από 6000000 χιλίμετρα (κάτι σα να πάει και κάνεις Αθήνα Θεσσαλονίκη 12000 φορές). Δυστυχώς όμως η λιψή αντίληψη και η αγωνία των μπλογκογράφων για hits τους ωθεί για άλλη μια φορά να παραποιήσουν είδηση και να παραπληροφορήσουν το κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου