Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Έλληνες Αστρονάυτες

Η Σημαία που πήγε στο διάστημα το 2003
με τον Γιουτσιχιν.
Ρίγη συγκύνησης μας πιάνουν όταν διαβάζουμε την είδηση για τον "Ελληνα" Ρώσο κοσμονάυτη ποντιακής καταγωγής Φιόντορ (Θεόδωρο) Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο??) που θα συμμετέχει στην επόμενη αποστολή του διαστημικού σταθμού ISS. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε? Φυσικά το ότι ένας άνθρωπος θα ζήσει τους επόμενους μήνες μέσα σε ένα κονσερβοκούτι 400 χλμ πάνω από την επιφάνεια της γής κάνοντας το πλανήτη γύρω γύρω 15 φορές την ημέρα δεν είναι και λίγο. Δεν είναι αυτό όμως που θέλω να αναδείξω μέσα από αυτό το άρθρο.

Το θέμα μας είναι Έλληνες αστροναύτες και γιατί δεν υπάρχουν. Ως γνωστό η Ελλάδα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το 2005 ο οποίος έχει προγράμματα για εκαπαίδευση και αποστολή αστροναυτών στον ISS. Μάλιστα μαζί με το Γραμματικόπουλο (sic) θα είναι και ένας Ιταλός. Η ESA έχει στείλει στο διάστημα, Ρουμάνους, Βέλγους, Λετονούς, Γάλλους, Σλοβάκους, Ιταλούς, Γάλλους, Άγγλους κ.α. γιατί όμως όχι Έλληνες?

Η απάντηση είναι απλή:  κανένας Έλληνας δεν έχει κάνει αίτηση στην ESA μέσα του μηχανισμού της για εκπαίδευση και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε κανένα εκεί πάνω. Είχαν γίνει κάποιες προτάσεις στο παρελθόν αλλά ως συνήθως σκόνταψαν στο οικονομικό (βλ. Ν. Κ. Σπύρου). 

Σε τελική ανάλυση αντί να φουσκώνουμε από περηφάνεια για αξιόλογους ομογενείς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερα να αναρωτιόμαστε γιατι δεν υπάρχουν έλληνες αστροναύτες, Επίσης θα έπρεπε να γινόμαστε πιο κριτικοί στο γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια απουσιάζουν ή συμμετέχουν ελάχιστα (βλ ExoMars) από τη Διαστημική επιστήμη (και δεν εννοώ αστρονομία/αστροφυσική) και οι συμμετοχές τους σε ερευνητικά προγράμματα είναι απελπιστικά περιορισμένες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου