Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μαγνητική Καταιγίδα Σήμερα χτυπάει την Ελλάς

Τις τελευταίες μέρες κυρίως από την περασμένη Πέμπτη φαινομενικά επιρεασμένοι από την μεγάλη ηλιακή έκλαμψη που παρατηρήθικε στις 22 Μαίου (βλ. ΝΑΣΑ) και τις προειδοποιήσεις για διατάραξη του μαγνητικού πεδίου τις οποίες εξέδωσε ως αποτέλεσμα το ΝΟΑΑ για τις 24-26 Μαίου κάποιοι έλληνες μπλογκογράφοι έβγαλαν λαβράκι δημισιοιποιώντας ότι "Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες εν αναμονή της ισχυρής μαγνητικής καταιγίδας που αναμένεται να πλήξει τη Γη, χτυπώντας ιδιαίτερα στην Ελλάδα."
Διαβάζοντας μόνο αυτή την πρόταση αμέσως αναδυκνείεται η αναλήθεια του άρθρου. Βασικός πυλώνας είναι ότι η μαγνητική καταιγίδα θα πλήξει ιδιαίτερα την Ελλάς στις 28 Μαΐου.
  1. Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι φαινόμενα που επιρεάζουν το μαγνητικό πεδίο της γης παγκόσμια και ειδικότερο την ηρεμία του η οποία και μετριέται σε παγκόσμια κλίμακα με το Κp index το οποίο σήμερα 28 Μαΐου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
  2. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι από τον 60ο παράλληλο και πάνω κοντά στους πόλους δηλαδή (βλ βόριο σέλας)
  3. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις για τα λεγόμενα του άρθρου περί επιρεασμού της φυσιολογίας του ανθρώπου
  4. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον Δημόκριτο ή το Αστεροσκοποίο Αθηνών καθώς και από κανένα ξένο κέντρο παρακολούθησης της γεομαγνητικής δραστηριότητας. Καμία αμόδια αρχή δεν βρίσκεται σε επιφυλακή.
  5. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μαγνητική καταιγίδα το Σαββατοκύριακο που πέρασε η οποία κατατάχθηκε σε επίπεδο χαμηλό (minor G1). Η ροή ηλεκτρονίων είναι σχετικά μεγάλη ακόμα αλλά το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να φορτήσει λίγο μερικούς δορυφόρους που είναι σε γεωστατική τροχία (36000 χλμ υψόμετρο) 
Τέλος το άρθρο αναφαίρει και τον Δρ Νίκο Κατσαρό επιφανή έλλην επιστήμονα ο οποίος έγινε γνωστός τον τελυταίο καιρό με την δημόσια τοποθέτησή του για τους αεροψεκασμούς του ελληνικού πλυθισμού από ξένες δυνάμεις(φλιτ). Με μεγάλη μαεστρία το άρθρο δεν αποδίδει την είδηση της μαγνητικής καταιγίδας στο Δρ αλλά απλώς των αναφέρει σαν πηγή για την περιγραφή των επιπτόσεων.

Το δυστύχημα είναι ότι το μπλογκογράφημα πήρε διαστάσεις είδησης και σήμερα το είδα να εμφανίζεται σε γνωστές εφημερίδες, σε κανάλια καθώς και άκουσα γι αυτό και από το ραδιοφωνο. Ευτυχώς δηλαδή που παράγγειλα την περασμένη βδομάδα τα καπέλα από αλουμινόχαρτο για να προστατευτώ από το κακό που μας βρήκε. Πρσοσοχή λοιπόν βγάλτε το βίντεο από τη μπρίζα για να μη σας καεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου