Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σήμερα: Ηλιακή Έκλαμψη τάξεως Μ1.5

Προσπαθώντας να προλάβω τι θα γραφτεί τις επόμενες βδομάδες βρήκα και ένα σχετικό γεγονός το οποίο έγινε σήμερα (κορυφή 13:41 ώρα Ελλάδος).

Ηλιακή έκλαμψη τάξεως Μ1.5 παρατηρήθηκε σήμερα από την περιοχή της ηλιακής κυλίδας 1817 στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου. Ετοιμαστείτε για τίτλους στα μπλογκς του στυλ " Τεράστια έκρηξη στην επιφάνεια του ήλιου μπορεί να σας κάψει το βίντεο" . Αν και επιστημονικά έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση τέτοιων φαινομένων η δύναμή του δεν είναι αρκετή για να επιρεάσει άμεσα τη ζωή μας.  


Τί είναι ομως οι ηλιακές εκλάμψεις; Το αέριο στο εσωτερικό του Ήλιου είναι τόσο καυτό που γίνεται ιονισμένο και απογυμνωνεται από ηλεκτρόνια. Όταν συμβαίνει αυτό ο μαγνητισμός επιδρά πάνω του παραπάνω από τη βαρύτητα. Έτσι στην επιφάνεια, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου διαπερνούν τον Ήλιο σχηματίζοντας βρόχους κατά μήκος των οποίων ρέει το ιονισμένο αέριο (που ονομάζεται πλάσμα).

Η φωτεινή έκλαμψη συμβαίνει όταν η αποθηκευμένη μαγνητική ενέργεια εκδηλώνεται προς τα έξω, πράγμα που συνήθως οφείλεται σε ουσιαστικά ένα βραχυκύκλωμα στο πεδίο. Αυτό συμβαίνει κοντά στην αρχή του βίντεο παρακάτω, και είναι τόσο φωτεινή που διαποτίζει τους αισθητήρες του SDO (επαναλαμβανόμενες εικόνες φάντασμα στο επάνω αριστερά και δεξιά της έκλαμψης, καθώς το φως αντανακλά στο εσωτερικό του SDO). Τα πράγματα ησυχάζουν, και τότε η ομορφιά αρχίζει: Το πλάσμα ρέει στις θηλιές, και πέφτει σαν βροχή επάνω στην επιφάνεια του Ήλιου.Κι αυτό συνεχίζεται για πολύ ώρα.


Αυτό το βίντεο απεικονίζει 21 ώρες.  Η ενέργεια που ρέει κατά μήκος εκείνων των μαγνητικών βρόχων είναι τεράστια, αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πλανήτη μας, για πολλές χιλιετίες. Σημειώστε στο πρώτο λεπτό του βίντεο, όταν το μέγεθος της Γης δείχνεται για σύγκριση. Απίστευτο.

Αν και μοιάζει με φωτιά, δεν είναι. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν αυτό το βίντεο είναι σε μακρά υπεριώδες φάσμα, απεικονίζοντας αέριο σε θερμοκρασία περίπου 100.000° Κελσίου . Το χρώμα προστίθεται μετά το γεγονός για να κάνουν λεπτομέρειες πιο εύκολο να τις δούμε. Το χρώμα δημιουργεί εντύπωση χορού ενέργειας και θερμότητας.

Ο ήλιος μπορεί να βλάψει τον πολιτισμό μας, αλλά εξαρτάται από αυτόν και η ύπαρξή μας.  Το Σύμπαν είναι γεμάτο από τέτοιες αντιθέσεις.

Είναι σκληρό, αφιλόξενο, καταστροφικό, και ικανό να σύνθλιψει την αδιαφορία.

Είναι ευχάριστο, κατοικήσιμο, γαλήνιο, και με ομορφιά που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου